Nevyčerpateľná téma

237
Novinky

Výstava IFA 2022 (Internationale Funkausstellung) ponúkla množstvo noviniek, preto pokračujeme v ich postupnom predstavovaní.

Svetoví výrobcovia posúvajú technologické hranice čoraz ďalej, čo je nakoniec zrejmé aj z predstavených produktov.

Produktívna práca

Príkladom vyššej úžitkovosti môže byť úplne nový notebook Honor MagicBook 14. Ide o prvý notebook Honor vybavený operačným systémom OS Turbo. Vďaka vyššej výdrži batérie (až o 20,8 %) ponúka oproti predchodcovi efektívnejšiu prácu. Osadený je procesorom Intel® Core™ i5-12500H 12. generácie, k dispozícii je taktiež grafická karta NVIDIA® GeForce RTX™ 2050. Batéria má kapacitu 75 Wh a ponúka výdrž až 17 hodín. Uvádzacia cena je 1099 eur.

Honor MagicBook 14
Nový notebook Honor MagicBook 14

Laserový projektor 4K

Spoločnosť Leica predstavila laserový projektor Leica Cine 1, a to v dvoch variantoch. Prvý vytvára obraz s uhlopriečkou 80 palcov zo vzdialenosti 15 cm a druhý 100 palcov zo vzdialenosti 30 cm. Ako vstupy sú k dispozícii HDMI či USB, ale nechýba ani CI slot. Súčasťou projektora je TV tuner pre lineárnu televíziu a ako platformu inteligentnej televízie využíva operačný systém Vidaa od HiSense. Projektor má byť dostupný od 2. štvrťroka 2023.

Leica Cine 1
Leica Cine 1 príde v dvoch variantoch
JBL Tour PRO 2
Špičkové slúchadlá JBL Tour PRO 2

Špičkový zážitok

JBL priviezol na IFA 2022 špičkové bezdrôtové slúchadlá do uší JBL Tour PRO 2 s nabíjacím puzdrom. Puzdro neslúži iba ako zdroj energie, ale prostredníctvom 1,45-palcového displeja sa dá upraviť zvuk slúchadiel, vybrať hudba, prijať hovory a odpovedať na správy. Dokonca je možné aj používanie sociálnych médií a hudobných aplikácií. Slúchadlá majú na jedno nabitie výdrž 10 hodín, ďalších 30 je k dispozícii vďaka puzdru. Slúchadlá majú adaptívne potlačenie hluku (ANC), integrovaný je aj priestorový zvuk. K dispozícii majú byť na začiatku budúceho roka.

Najväčší Mini-LED TV

Medzi početnými novinkami predstavila spoločnosť TCL najväčší Mini-LED TV na svete. Model TCL C935 4K Mini-LED TV má uhlopriečku 98 palcov. Disponuje technológiou QLED a 1 920 zónami lokálneho stmievania, 144 Hz variabilnou obnovovacou frekvenciou, Dolby Vision IQ, certifikáciou IMAX Enhanced a zabudovanou službou Google TV. Množstvo najmodernejších technológií prináša užívateľovi maximálny vizuálny a zvukový zážitok.

TLC
Expozícia spoločnosti TCL

Smerom k ekológii

Nokia X30 5G
Najekologickejším modelom s logom Nokia je X30 5G

Nokia predstavila tri smartfóny, model Nokia X30 5G je vďaka použitiu recyklovateľných materiálov označený ako najekologickejší produkt. Novinka má 6,3-palcový FHD+ AMOLED displej s obnovovacou frekvenciou 90 Hz a čítačku odtlačkov prstov. Na zadnej stene sú hlavný 50 Mpx a 13 Mpx ultraširokouhlý fotoaparát, vpredu zas 16 Mpx fotoaparát. Novinka obsahuje procesor Snapdragon 695, systém Android 12 a batériu 4200 mAh.

Novinka pre hráčov

Samsung uviedol nový 55-palcový zakrivený monitor Odyssey Ark. Rozlíšenie displeja je 4K UHD, obrazovka využíva technológiu Quantum miniLED. Obnovovacia frekvencia je 165 Hz, odozva je iba 1 ms. Pri hraní na leteckých simulátoroch príde vhod možnosť otočenia monitora o 90º. Monitor využíva OS Tizen OS, funguje tak ako smart TV a možno si doň nainštalovať rôzne aplikácie. Vo vnútri sú nainštalované 60 W reproduktory s podporou Dolby Atmos.

Samsung Odyssey Ark
Zakrivený monitor Samsung Odyssey Ark

Text: Peter Stano, foto: Honor, Leica, Messe Berlin GmbH, JBL, Nokia, Samsung