Vybudujte si malý záhradný raj

250
Záhrada

Zimné obdobie je ako stvorené na zamyslenie sa nad rôznymi zmenami a riešeniami ako robiť veci inak. Môže sa to týkať aj dvora či záhrady. Najchladnejšie týždne roka sa napríklad dajú využiť na plánovanie úplne novej záhrady. Čo urobiť preto, aby bola trendová, útulná, priateľská k životnému prostrediu a jej údržba nezabrala všetok voľný čas?

V prvom rade je dôležité vedieť, že úplne bezúdržbová záhrada neexistuje. Aj najmenšia záhrada, predzáhradka a dvor žiadajú trochu pozornosti, inak sa neukážu v plnej nádhere. Už pri zakladaní týchto priestorov však môžete urobiť všetko preto, aby ste im nemuseli v ďalších obdobiach obetovať všetok voľný čas. Niektoré záhradné prvky vyžadujú viac pozornosti, iné menej, ideálne je zvoliť zlatú strednú cestu.

Záhrada

Náročné prvky

V záhrade môžete mať aj malú exteriérovú kuchyňu, prípadne len časť vyhradenú na grilovanie.

Veľkú starostlivosť vyžaduje predovšetkým trávnik. Ak ho chcete mať bezchybný, sýtozelený, hustý a bez jednej burinky, musíte ho počas sezóny pravidelne zavlažovať, kosiť a prihnojovať, no aj prevzdušňovať, postrekovať proti burinám a zarovnávať okraje. Klasický trávnik však môžete nahradiť plochou s nízkou pôdopokryvnou zeleňou, ktorá keď sa rozrastie, ulahodí aj oku a to doslova, pretože je všeobecne známe, že pohľad na krásnu zeleň upokojuje oči. Veľa pozornosti zaberie skalka, ktorá je plná rôznych rastlín, udržať ju v príťažlivom stave si žiada sústavné ošetrovanie, hlavne na jar. Intenzívnejšiu pozornosť žiadajú aj ruže – treba ich strihať, zavlažovať, prihnojovať, ošetrovať proti chorobám a škodcom. Atraktívnou a obľúbenou súčasťou moderných záhrad je aj jazierko. No takisto ide o prvok, o ktorý sa treba pravidelne v sezóne starať, neraz aj mimo sezóny, inak sa stane odpudivou záležitosťou. Vodný prvok však do záhrady patrí a v záhrade, ktorá má byť menej náročná na údržbu, môže mať podobu jazierka v nádobe alebo malej fontánky. K ďalším súčastiam záhrad, ktoré sa nezaobídu bez pravidelnej údržby, patria zeleninové záhony (menej náročné sú výsadby byliniek) a tiež ovocné steny, kde je akákoľvek úroda vyvážená správnou a intenzívnou celoročnou starostlivosťou. Ak sa v novej alebo v rekonštruovanej záhrade nechcete vzdať pestovania zeleniny, zvoľte aspoň pestovanie vo vyvýšených záhonoch. Ošetrovanie zeleniny je tu jednoduchšie, navyše už samotný charakter pestovania býva zárukou dobrej úrody a nižšej starostlivosti. Pre zaneprázdnenejších majiteľov záhrad nie sú vhodné ani väčšie zmiešané kvetinové výsadby, hoci menší záhon sa dá zvládnuť ľavou zadnou. Vhodné však bude vyskladať ich z nenáročných, dlho kvitnúcich a odolných druhov trvaliek, prípadne cibuľovín. Nie však letničiek, pretože tie bohato kvitnú len vtedy, ak im nie je odopretá pravidelná starostlivosť a navyše ich treba každoročne sadiť. Problémové môžu byť aj živé ploty, ktoré zvyknú tvoriť hranice záhrad. Tvarované formy treba aspoň dvakrát ročne strihať, pravidelnejšie zavlažovať aj prihnojovať, inak pôsobia nevzhľadne. To isté platí aj o tvarovaných drevinách. Hoci sú moderné a efektné, musia sa častejšie strihať. Menej náročné na údržbu sú, naopak, voľne rastúce živé ploty, ktoré si ľahko založíte z rôznych druhov kvitnúcich kríkov.

Ľahšie záhradníčenie

ZáhradaNaplánujte si záhradu tak, aby ste si ju naplno v sezóne užili, poskytla vám úžitok aj príjemný priestor na relax, no tak, aby ste v nej netrávili zbytočne veľa času. Pestujte vždy len nenáročné a osvedčené rastliny, ideálne lokálne, ktoré sú vhodné do oblasti, v ktorej zakladáte záhradu alebo rekonštruujete. Prihliadajte na ich nároky na svetlo, typ či vlhkosť pôdy. Vždy im v rámci záhrady nájdite čo najviac vyhovujúce miesto. Zvoľte na začiatok radšej menej druhov (zbytočne neexperimentujte), potom prípadne pridajte ďalšie. Uprednostnite druhy a odrody, ktoré sú odolnejšie (napríklad voči suchu), nepotrebujú sústavné zavlažovanie a prihnojovanie či špecifické rezy. Takéto rastliny nájdete medzi drevinami, trvalkami, okrasnými trávami a bylinkami. Medzi drevinami sú druhy, ktoré sa bez rezu nezaobídu, no aj tie, ktoré ho vôbec nevyžadujú. Vo všeobecnosti tiež platí, že harmonickejšie pôsobí, ak si napríklad v prípade trvaliek či tráv zvolíte menej druhov, no z každého viac kusov. Výsledok je potom zaujímavejší. Nechcite pestovať veľa rôznych druhov trvaliek, skalničiek, tráv, zeleniny – nie je možné o všetko sa plnohodnotne postarať. Nemajte, hlavne v menšej záhrade, všetky známe a menej známe ovocné dreviny, zvoľte menej druhov a dajte im príkladnú starostlivosť. Vsaďte tiež na kombinované výsadby, pretože ak budú vyskladané z vhodných okrasných a úžitkových rastlín, budú príťažlivé počas celej sezóny a dokážu odolať aj škodcom. Do výsadieb úžitkových rastlín môžete zakomponovať bylinky alebo niektoré kvitnúce rastliny – je to trendové a dobre to vyzerá. Ak v lete nemáte čas na pravidelné zavlažovanie, uľahčite si to vybudovaním automatickej závlahy alebo spoznajte prednosti nastielania.

Záhrada

Čo by nemalo chýbať?

Vytvorte si záhradu, ktorá vám poskytne príjemné útočisko, priestor na upokojujúce záhradníčenie, relaxovanie, stretávanie sa s blízkymi či priateľmi. Zvoľte také dizajnové, farebné a materiálové riešenia, ktoré sú najviac vhodné k vášmu domu, no nepreháňajte to. Menej je viac. Myslite na to, že dom by mal s terasou a záhradou tvoriť jeden oku lahodiaci celok. Okrem terasy sa môže váš pobyt v záhrade sústrediť aj pod pekný košatý strom, prípadne do altánku, príjemným miestom sa môže stať aj lavička, ktorá sa vojde aj do najmenšej záhrady, trebárs niekde k záhonu alebo k plotu. Skvelá vec je natiahnutá hojdacia sieť alebo ležadlo či ležovisko umiestnené uprostred bujnej rozkvitnutej zelene. Nezabudnite ani na ohnisko. Môže mať mnoho podôb, klasickú aj modernú, v záhrade nikdy nepôsobí rušivo. Je to trendový prvok, ktorý oceníte aj počas neskorej jesene a prinesie vám veľa príjemných zážitkov. V záhrade môžete mať aj malú exteriérovú kuchyňu, prípadne len časť vyhradenú na grilovanie. Milovníkov saunovania a wellness aktivít poteší záhradná sauna alebo sprcha, deti netradičná záhradná tabuľa, tunel z vŕbových prútov, skrýša v hustých kríkoch či malý domček v úzadí. Exteriér domu môže byť tiež miestom, kde budete cvičiť, venovať sa joge alebo napríklad hrať pétangue. Myslite aj na ekologický rozmer svojho záhradníčenia. Zakomponujte rastliny, ktoré ocenia včely a budú ich vyhľadávať motýle alebo iný užitočný hmyz, vyhnite sa rastlinným druhom, pri ktorých je nevyhnutné používať chemické postreky. Nezabudnite ani na zber dažďovej vody a kompostovanie záhradného odpadu. Kompost je najhodnotnejšie a najlacnejšie prírodné hnojivo, vďaka ktorému môžete dosiahnuť výborné pestovateľské výsledky. Myslite aj na inštaláciu hmyzích hotelov, budovanie skrýš pre ježkov či vešanie vtáčích búdok. Pozorovanie života v záhrade je obľúbenou činnosťou detí a zaujme aj vás, dospelých.

Text a foto: Daniel Košťál