Doprajte si vzácne chvíle s výnimočnými vôňami

243
LUMINIA

Drevité, korenisté, kvetinové, ovocné, sladké, orientálne, svieže, citrusové… Typov vôní je veľmi veľa, každého z nás osloví iná. Spoznajte ich pravé kúzlo, objavte tie doposiaľ nepoznané a otvorte im dvere do svojho života. Využite zimu a pripravte si originálny zmyslový zážitok s ekologickým podtónom. Ako na to?

Niekto obľubuje jeden konkrétny typ vône, iný viaceré, prípadne si zvykne dopriať nevšedné kombinácie. Príjemnú vôňu by sme si mali vytvoriť všade tam, kde sa najčastejšie zdržiavame. Väčšinou sú to naše domovy, kde sa aj vďaka dômyselne vybranej vôni môžeme cítiť uvoľnene a povznesene. Svoje miesto by si však vône mali nájsť aj na pracoviskách alebo dokonca v autách, keďže v nich mnohí zvykneme tráviť veľa času. S vôňami treba narábať precízne, iba tak docielime očakávaný efekt. Osvedčených spôsobov, ako si ich do svojej blízkosti vniesť, je niekoľko. Konkrétna voľba môže mať punc jedinečnosti, elegancie, vysokej hodnoty a originality.

LUMINIA
„Vône sú tak dokonale späté s naším podvedomím a pamäťovým centrom, že pocity, ktoré sme prežívali, keď sme vôňu cítili prvýkrát, sa nám vryjú do pamäti. Kedykoľvek ju ucítime znovu, emócie okamihu sa v nás oživia opäť, už navždy…“ Natália Gápľovská

Prírodné vonné sviečky

Sú jednou z možností. Horiace sviečky navodzujú pocit uvoľnenia a relaxácie. Sviečka je skvelým doplnkom tradičných aj moderných interiérov, podporí pocit útulnosti a pohody. Nie každá krásna sviečka je však dobrá a jej pálenie zo zdravotného hľadiska bezpečné. Sviečky vyrobené z parafínu bývajú napríklad kvôli jeho ropnému pôvodu zdrojom škodlivých splodín spôsobujúcich množstvo zdravotných problémov.

LUMINIARozhodla som sa preto pred niekoľkými rokmi vymyslieť vlastnú receptúru a sviečky, ktoré budú unikátne v každom detaile. Trvalo takmer rok namiešať našu zmes čisto prírodných voskov s nádhernou trblietavou štruktúrou pripomínajúcou čerstvý sneh v slnečných lúčoch. Namiešať ich tak, aby sviečka horela 3-krát dlhšie ako bežná, vyhárala do čista a neškodila ani alergikom, astmatikom či deťom,“ hovorí Natália Gápľovská, zakladateľka značky LUMINIA. Pokračuje v rodinnej tradícii, ktorú založil pred mnohými rokmi jej strýko. Spolu s jeho synom zdokonalili rodinnú receptúru na svetový unikát. V portfóliu tejto značky je momentálne viacero nádherných vôní v sviečkach troch veľkostí, telových parfumoch, olejoch do aromalámp a interiérových vonných difuzéroch.

Základom sviečok z dielne LUMINIA je kokosový vosk a vosk z marhuľového jadierka. Kokosová palma je jednou z najekologickejších plodín, bežne dostupná vo voľnej prírode, bez potreby chémie pri pestovaní na rozdiel od sóje či iných plodín, ktoré extrémne vyčerpávajú prírodu a ich pestovanie znižuje biodiverzitu. Ručný zber a spracovanie plodov dáva prácu ľuďom v rozvojových krajinách. Suroviny sú získavané z voľnej prírody, nie z plantáží, a vosky sú spracovávané prevažne ručne v certifikovaných manufaktúrach dodržiavajúcich zásady udržateľnosti.

LUMINIA Vzácna korunka

Neodmysliteľnou súčasťou LUMINIA sviečok je tiež ikonický, ručne fúkaný Bohemia Crystal – číre krištáľové poháre čistého dizajnu s absolútne rovným dnom a hornou zabrúsenou hranou. Výroba jedného skleného pohára pre sviečku z portfólia LUMINIA trvá dva dni. Je to precízna ručná práca šiestich odborníkov. Exkluzívne pôsobiaci, krásne trblietavý vosk v pohári pôsobí ako jagajúca sa námraza, zhora ako čerstvo napadaný biely sneh. Korunovaná ručne vyrobeným viečkom s brúseným diamantom je zároveň ikonickým doplnkom interiéru aj po vypálení sviečky.

Hodnota týchto sviečok spočíva aj v dlhom a čistom horení. „Používame knôty z pravej egyptskej bavlny, aj vďaka ktorým sviečky vyžarujú oveľa viac svetla než mnohé iné. Starostlivo ich vyberáme podľa veľkosti sviečky, charakteru vône a podľa toho, či sú určené do sviečok na kratšie alebo dlhšie horenie, majú rôznu hrúbku a štýl zapletania,“ prezrádza Natália.

LUMINIAVône z ďalekých krajín

Vzácne esenciálne oleje a exotické koreniny, ktoré LUMINIA využíva pri parfumácii sviečok, pochádzajú z najrôznejších kútov sveta, aj veľmi vzdialených. „Najobľúbenejšie vône v lete sú ľahké, svieže. Naša najpredávanejšia je White Tea & Jasmine, v ktorej spájam biely čaj s mámivým kvetom jazmínu, okorenený bohatou vôňou ylang ylang, jemným dotykom bergamotu, levandule a provensálskeho tymianu. Potom je to Fig Mediterranean, ku ktorej mi boli inšpiráciou čerstvé figy, pokosená tráva a vôňa borovicového ihličia chorvátskeho pobrežia. V chladnejších mesiacoch hrá prím tajomná Enigma, Santal Light a Brandied Pear, plná farbistej chuti šťavnatej hrušky ponorenej do kvalitného francúzskeho koňaku so štipkou sladkej vanilky a brazílskeho kakaa,“ prezentuje Natália.

Voňavý interiér

Príjemný voňavý interiér s puncom luxusu pomôžu rýchlo vykúzliť aj voňavé aromalampy alebo vonné interiérové difuzéry. Predpokladom navodenia intenzívnych zmyslových zážitkov je však uprednostnenie vôní s prírodnými ingredienciami, ktorých použitie nie je spojené so zdravotnými rizikami.

Ceny prírodných ingrediencií sú výrazne vyššie, no ich kvalita je neporovnateľná a vôňa je príjemnejšia,“ hovorí zakladateľka značky LUMINIA. Do domácnosti odporúča vyberať v zime najmä vône, ktoré obsahujú hrejivé zložky, ako tóny škorice, klinčeka, vanilky, jantár či drevité vône. Tie totiž najviac podporujú pocit pohody, útulnosti a bezpečia.

LUMINIA„Z našich vôní je momentálne najžiadanejšia novinka Santal Noir – korenisté tóny kardamónu, vzácneho šafranu, muškátového orieška a nežných mandlí v objatí horúceho zázvoru povznášajú túto unisex vôňu na piedestál parfumérskeho umenia. Srdce Santal Noir kvitne fialkou, kosatcom a lotosovým kvetom pretkanými citrusovými tónmi mandarínky a pomaranča. Základ si podmanila zamatová koža, papyrus, pevné cédrové drevo, baltický jantár, tonka, guajak a afrodiziakálne pižmo. Ďalšou voľbou môže byť Honey & Thyme – sladká vôňa medu pretkaná čerstvými bylinkami – kamilka, materina dúška, medovka, tymian v lahodnej kombinácii so zamatovým santalovým drevom, jantárom a štipkou mošusu,“ predstavuje Natália a dopĺňa, že prírodnú esenciu je ideálne akcentovať aj vonnými sviečkami, ktoré jedinečným spôsobom dotvoria atmosféru sivých zimných dní.

Osobný parfum

Okrem toho, že si počas zimy alebo v iných obdobiach roka dômyselne rozvoniame domov alebo pracovisko, nemali by sme zabudnúť ani na samých seba a dopriať si pozornosť v podobe luxusného parfumu. V kolekcii LUMINIA je zastúpená pestrá paleta luxusných vôní, ktoré si možno vychutnať v interiéri vďaka krištáľovým sviečkam a difuzérom, a zároveň cítiť svoju obľúbenú vôňu celý deň vďaka unikátnym parfumom na telo. LUMINIA ponúka širokú škálu parfumov pre dámy aj pánov v elegantných a praktických flakónoch s možnosťou personalizácie menom či odkazom, vďaka ktorej môžete vytvoriť dokonalý osobný darček.

Ekologický podtón

Ekológia a udržateľnosť sú dnes intenzívne frekventované a kľúčové pojmy, ktoré sprevádzajú naše každodenné kroky. Pre čoraz viac ľudí je takéto smerovanie rozhodujúce aj vtedy, ak zvažujú konkrétnu voľbu alebo obdarovanie blízkeho. Značka LUMINIA má silné environmentálne zameranie zapísané už vo svojej DNA a prezentuje ho niekoľkými konkrétnymi krokmi. V prvom rade tým, že nepoužíva parafín, farbivá, konzervačné látky a aditíva, ktoré sú veľkým úderom pre životné prostredie. Pri nákupe v e-shope ponúka možnosť zvoliť si darčekovú taštičku alebo luxusnú darčekovú kazetu z recyklovaných materiálov, ktoré sa dajú ďalej recyklovať. Vypáleným krištáľovým nádobkám zo sviečok zasa nabáda dať ďalší zmysel a použiť na iný účel v domácnosti. Vyskúšaných možností je veľmi veľa. Zvoliť sa dá aj možnosť vrátiť nepoškodené krištáľové nádobky a flakóny z parfumov. Ich zálohovaná cena je až 6 € za kus podľa veľkosti. LUMINIA ich opäť využije na výrobu nových sviečok a parfumov.

Luxus v každej miestnosti

Každá miestnosť nášho bývania môže voňať inak a v každej bude naše vnímanie vôní iné. „Do obývacích izieb, kde sa obvykle zdržiavame veľmi často, sa hodia napríklad drevitejšie vône. Jedna z najvzácnejších a najdrahších ingrediencií parfumérskeho arzenálu – agarové drevo – je základom vône Amber & Oud, ktorá aj bežnému priestoru daruje atmosféru luxusného londýnskeho hotela. Je to nádherná sofistikovaná vôňa, ktorá nadchne najmä milovníkov ťažších a orientálnych vôní. Jemnejšia Enigma je vôňa definovaná dymovým tíkovým drevom, čiernym čajom a tabakom. Je delikátne okorenená jarabinou, klinčekom a orientálnou škoricou, zošľachtená kožou, pižmom a kvapkou pačuli. Sviatočná vôňa Frankincense sa nesie v znamení éterického kadidla, japonských Shiso lístkov, zmyselného kardamonu a posvätného Palo Santo. Je okorenená štipkou muškátového orieška, materinej dúšky a tymianu, na pevných tónoch karibského Amyrisu, dubového dreva, pačuli a vetiveru,“ predstavuje Natália a dodáva, že práve táto vôňa dokáže skvele navodiť mystickú slávnostnú atmosféru.

LUMINIAPri výbere vône do spálne by sme zasa mali siahnuť po jemných i zmyselných vôňach a dbať na ingrediencie, ktoré majú relaxačné a upokojujúce účinky. Silné a príliš svieže vône by mohli mať kontraproduktívny vplyv a narušiť nám odpočinok. „Odporúčam sviečku Lavender & Iris, ktorá upokojí, odbúra stres, uľaví od bolesti hlavy, navodí príjemný spánok a zároveň ,postráži´ sny. Vhodná je aj čistotu evokujúca Navona Lily, skomponovaná z peľov ľalie, s dúškom liečivej šalvie, orosená japonským Yuzu a čerstvými lístkami čiernej ríbezle. Nežné kvetové srdce tejto priezračnej vône očaruje kvet francúzskej limetky, biely čaj a štipka jazmínu. Vhodná do prostredia spálne je aj vôňa Honey & Thyme s materinou dúškou a medovkou,“ hovorí Natália.

www.luminia.com

Čaro osobného daru

Vložte na etiketu sviečky či parfumu LUMINIA priamo meno obdarovaného, prezývku či osobný odkaz. Takýto darček zaručene prekvapí, očarí a bude dlho tešiť každého, koho si prajete uctiť a obdarovať.

Text: Daniel Košťál, foto: LUMINIA