Interiér v štýle shabby chic si zamilujete

265
Shabby chic

Nádych histórie miešajúci sa s romantickou náladou a ženským akcentom. Interiérový štýl zvaný shabby chic si získava čoraz viac priaznivcov. Vytvorte aj u seba doma priestor, vďaka ktorému sa vrátite späť v čase. Takto sa vám to podarí!

Nedbalá elegancia

Shabby chic mieša staré prvky s novými a vytvára tak neopozeraný štýl bývania vhodný pre romantické povahy. Kombinuje nedbalú eleganciu s ošúchaným dizajnom nábytku, a tak sa zvykne často zamieňať za vintage štýl. Pri shabby chic štýle je však skôr dôležité, aby nábytok na prvý pohľad pôsobil staro a opotrebovane, ako aby ním aj naozaj bol. Práve efekt vyšúchaného dreva a priznaná hrdza dodávajú nábytku nezameniteľné čaro.

Dekoratívne prvky

Shabby chicAk milujete čisté línie a dokonalosť v každom smere, shabby chic si vás určite nezíska. Ten totiž stavia na nedokonalostiach – nábytok s priznaným ošúchaním, popraskaná farba či nesúrodé tvary. Nebojí sa ich v priestore priznať a vytvoriť tak miesto, aké už nikde inde neuvidíte. Nechýbajú ani výrazné kvetinové vzory a čipka, ktorá je pre tento štýl bývania príznačná. Romantický nádych dodajú interiéru aj volány, výšivky či rôzne ornamenty. V shabby chic štýle má svoje miesto aj keramika, ktorá zdobí vázy, osvetlenie i doplnky do kuchyne. Pomocou takýchto dekoratívnych prvkov sa budete cítiť ako na vidieckych prázdninách u babičky.

Farebná škála

Kým pri iných štýloch bývania je povolená široká škála farieb, shabby chic je v tomto smere nekompromisný. Základnou farbou v interiéri je vyslovene biela. Tá dominuje najmä na stenách, ale aj nábytku či doplnkoch. Aby miestnosť nepôsobila fádne, môžete ju rozbiť jedným nesúrodým kúskom vo výraznejšej farbe. Použité môžu byť krémové odtiene, staroružová, svetlomodrá, sivá, mentolová či fialová farba. Jednotlivé odtiene možno medzi sebou tiež kombinovať, avšak s dávkou citu.

Shabby chic

Návrat k prírode

Hoci shabby chic kladie dôraz najmä na prepájanie minulosti a prítomnosti, veľmi dobre si rozumie aj s prírodnými materiálmi. V priestore tak okrem masívneho dreva prevláda aj prútie, ľan, jutovina či bavlna. Uplatnenie nájdu prírodné materiály najmä na doplnkoch a tiež textíliách. Prútený kôš, háčkovaný podnos, komfortné ľanové obliečky i závesy s jemným vzorom dotvoria celkový romantický vzhľad miestnosti.

Shabby chic

Text: Michaela Miňová, foto: pexels.com, freepik.com