Chce to harmóniu – aj spánok, aj interiér

409
Posteľ

Existuje mnoho tipov od lekárov, psychológov či koučov, ako si zlepšiť spánok. Čo by ste ale povedali, keby vám k pohodlnejšiemu a hodnotnému spánku pomohla interiérová dizajnérka a odborníčka na tradičné čínske umenie energií – feng šuej? A nestačí len správne umiestniť posteľ.

Áno, posteľ je kľúčový prvok spálne. Pri premene či zariaďovaní interiéru určuje, ako sa má interiér ďalej tvoriť. „Je to veľmi personalizovaný kúsok. Ako aj samotná spálňa. Vyberáme ju a zariaďujeme pre pár alebo jednotlivca. To je iné ako v prípade ostatných, povedzme, že spoločensky ladených priestorov,“ hovorí Daniela Mazúrová, interiérová dizajnérka. Ako doplnila, dokonca práve spálňa vie najviac povedať o preferovanom štýle majiteľa.

Posteľ

V praxi to môže vyzerať tak, že obývačku dáme do komfortného škandinávskeho štýlu, ale v spálni sa nadýchneme cudziny a zážitkov v boho štýle. „Stáva sa, že práve spálňa je v úplne odlišnom štýle ako interiér celej domácnosti. Vo všeobecnosti však, napríklad v prípade spomínaných postelí, sú obľúbené čalúnené a masívne kusy.“

Zároveň pripomenula kľúčové pravidlo pri umiestňovaní postele. Má byť čo najďalej od vstupu do spálne. „Odporúčam čelo postele orientovať k pevnej stene. Určite nepatrí pod okno. Oporou pre dobrý spánok nám má byť práve pevná stena za nami.“

PosteľSpomenuté pravidlo potvrdila aj Slavomíra Harcegová, ktorá sa venuje odbornému poznávaniu a práci s čínskym umením feng šuej. „Feng šuej je predovšetkým o prúdení energií a tie majú pracovať aj v priestore spálne. Konkrétne pri posteli ich tok môže podporiť napríklad posteľ s nožičkami. Už samotný otvorený priestor pod posteľou vytvorí dojem vzdušnosti. Rovnako je potrebné vnímať silu farieb. Sýte farby nedovolia človeku si tu úplne oddýchnuť. ,Stlmiť sa’ nám pomôžu rovnako tlmené, zemité či pastelové tóny. Vitalitu pekne doplní zelená farba. Pre podporu partnerskej vášne stačí aj drobný červený detail.“

Zo základných zásad, ktoré nám môžu pomôcť zlepšiť atmosféru interiéru spálne, spomenula Slávka aj matrace. Zlou voľbou sú tie pružinové. V rámci feng šuej ich špirálovitý tvar nesprávne smeruje energetický tok. Podľa slov certifikovanej koučky feng šuej by samotná posteľ mala byť drevená, bez zbytočných kovových prvkov. Vyhnúť by sme sa mali dizajnu s ostrými hranami. Čalúnenie voliť látkové. Pozornosť by sme mali venovať aj tomu, čo „skrývame“ pod posteľou. Nepatrí tam nič, čo nie je spojené so spánkom, ale tiež žiadne ostré predmety.

PosteľPodstatnú vec spomenula v prípade multifunkčnosti spálne. Ak slúži napríklad aj ako pracovňa, „fitko“ a podobne. V tomto prípade Slávka radí takúto časť spálne určitým spôsobom odčleniť od zvyšného priestoru. Stačí aj prekrytie, predelenie.

„Ak chceme do spálne aj nejaké rastliny, vhodné je zvoliť zelenolisté, bez výrazných a voňavých kvetov. Často ako doplnky volíme aj fotografie. Tu je dobré vybrať vyslovene personalizované obrázky. Ak ide o spálňu páru, tak tu patria len ich fotografie, dokonca bez detí. Ak volíme do spálne obraz, tak taký, ktorý nás priťahuje, vyvoláva pozitívne pocity. Naša obrazotvornosť môže totiž pracovať aj v snoch a ovplyvňovať ich.“ Ako koučka doplnila, ak zvolíme abstrakcie, mali by byť harmonické.

Spálňa je určite aj o spomenutých snoch, no z hľadiska interiéru o detailoch, ktoré ju dotvárajú. Ich význam pripomína aj interiérová dizajnérka. Či už je to pri zariaďovaní úplne novej spálne alebo jej premena. „Textílie, závesy, prikrývky, vankúše – to všetko by malo byť v harmónii so zvoleným štýlom,“ doplnila dizajnérka.

Text: Eva Vašková, foto: pexels.com